Byggetilladelser

For en del år siden købte min mand og jeg en byggegrund. Den ligger i et område i en anden by. Drømmen var dengang, at vi ville bygge et lille hus på den og så flytte dertil. Nu er det på tide, at vi realiserer drømmen. Vi har passet på grunden i de år, hvor vi har sparet sammen til at bygge. Vi har lært vores naboer at kende, har lavet hegn sammen med dem i skellet mellem vores grunde. Vi har også plantet træer, og ja, grunden er velplejet. Men det er faktisk noget af en omvæltning at tænke på, at vi snart skal bo der. Og ja, jeg må sige, at jeg måske er lidt trist ved at tænke på, at mange af de fine buske jeg har plantet igennem tiden, skal fjernes. Men glæden over endelig at kunne realisere drømmen om at flytte i hus opvejer tabet af bærbuskene. Måske behøver jeg ikke at fjerne buskene – bare flytte dem.

Byggetilladelsen

Vi har talt med en arkitekt, som ved alt om det der med byggetilladelser og om, hvordan man må placere et hus på grunden. Der gælder jo nogle regler for, hvor højt man må bygge, og for, hvor tæt på skellet man må bygge. Han forklarede os, at han har stor erfaring med at få byggetilladelser fra kommunen og at hans firma samarbejder med en god advokat ( https://bjsj.dk/) , som også har erfaring, hvis vi er nødt til at søge om dispensation.

Arkitekten har også lavet nogle forslag til, hvordan vi indretter selve boligen. Altså ikke sådan med møblerne. Mere sådan noget med hvor skal stuen ligge – skal den vende mod vest eller syd? Et af forslagene er rigtigt flot, og jeg må sige, at jeg er meget imponeret over hans evner. Han har tænkt meget over løsningen. Og det bedste: Han har forsøgt at tænke vores fremtid ind i forslaget. Han har jo ret i, at vi måske skal tænke over ikke at bygge en første sal på huset. Det kan være svært at komme op og ned ad trapperne, når knæene begynder at svigte.

Måske en fordel?

Det kan måske også være en fordel af have større rum, så man nemmere kan komme rundt uden at banke foden ind i et møbel. Oprindeligt havde vi tænkt, at vi ville bygge et stort hus. Sådan ca. 160 km2. Men vi har faktisk ikke brug for så meget plads. Vores børn er store. Den mindste flytter hjemmefra om få år. Så vi har slet ikke brug for 4 værelser. Måske er 2 lidt større værelser den bedste løsning. Et soveværelse og et værelse til vores mindste, som så senere kan omdannes til gæsteværelse. Ja, han har virkeligt tænkt over tingene. Han har også foreslået, at vi – i stedet for at bygge stort – bygger smart og bruger vores penge på at få huset bygget så klimavenligt som muligt – og eventuelt også bruger penge på nogle luksuriøse materialer indvendigt i huset.
Alt i alt synes vi, at det lyder fornuftigt, og vi har lovet arkitekten at fortælle ham, hvilken løsning vi foretrækker, så han kan sætte processen med at få byggetilladelsen godkendt i gang.

Back to Top