Antallet af demente

Der findes et estimat, der siger, at i Danmark er der knapt 100.000 personer, som lider af demens – eller en sygdom, der relaterer sig til demens*. Alt efter hvordan du ser på det tal, så er det faktisk temmelig mange mennesker. Det lyder måske ikke af så mange, når vi tænker på, at vi er godt 5.000.000 indbyggere. Men tænker vi på, at ca. 100.000 familier er ramt – eller påvirket – af demens. Så bliver tallet pludseligt meget mere vedkommende for os.

100.000 familier er ret mange. Et menneske, der lider af demens, har det svært – og ofte må familien træde hjælpende til. Det kan være svært for en travl småbørnsfamilie også at skulle passe et familiemedlem, der lider af demens. Det kræver tid og det kræver kræfter.

Stort behov for hjælpemidler

Derfor er der en del familier, der vælger at deres demensramte familiemedlem skal på plejehjem. Her er der mulighed for, at det kan blive passet godt. Andre vælger dog at få deres syge familiemedlem hjem i deres egen bolig. De vælger at passe den syge i hjemmet, fordi de gerne vil skabe gode, trygge rammer for den syge. Det er beundringsværdigt, fordi de familier må investere i demens hjælpemidler. Og som sygdommen skrider frem, skal der investeres i flere hjælpemidler til demente. Ingen ved, hvor lang tid sygdommen varer. Det er meget individuelt. Nogle patienter lever med den i 5 – 10 år. Andre i mere end 20 år. Det eneste, alle ved, er, at sygdommen ikke kan helbredes.

Sanserne skal stimuleres

Nogle af de hjælpemidler, som mange demente nyder godt af er dem, der bidrager til sansestimulering. Det kan være et robotdyr, eller det kan være et særligt device, der fremmer kommunikation imellem to eller flere personer, hvoraf den ene har demens. Aktivering af sanser er en vigtig del af pasningen af mennesker, der lider af demens. Men det kan også være, at den demente person bliver meget urolig. Det kan fx være om aftenen, lige inden sengetid. Her kan en tyngdedyne være behjælpelig, da den ligesom kan danne en sikker hule om den dementes krop.

På samme måde kan en musikpude også være medvirkende til at et uroligt menneske falder til ro. Om det er en skrigende og kropumulig, træt, lille unge, eller en ældre dement person, betyder ikke noget. Musikpuden bidrager til stimulering af sanserne og kan dermed også medvirke til af aflede urolighed og nervøsitet.

Terapeutiske hjælpemidler har stor betydning

Mange af de hjælpemidler til demente, som findes, har også en terapeutisk effekt. Det kan fx være meget svært at komme i kontakt med et autistisk barn. Her kan nogle af de demenshjælpemidler, vi kender, være ret gode. Fx en robothund, som barnet kan kæle for. Demenshjælpemidler er derfor ikke kun målrettet demente. De kan også bruges af mentalt syge. Og ja, nogle kalder da også denne gruppe af produkter indenfor velfærdsteknologien for terapeutiske hjælpemidler.

Desværre er prognoserne for fremtiden ikke gode: Flere og flere mennesker vil få en diagnose, der relaterer sig til demens. Det ved virksomheder som Gloria Mundi Care, der er en af de største i Danmark på feltet.

*: Mennesker over 65 år er dem, der oftest får en diagnose, der relaterer til demens. Sygdommen rammer dog også yngre mennesker. Ingen kender årsagerne til sygdommens fremkomst.

Back to Top