Frederiksberg og Østerbro

Hvis du ikke er den boglige type, men hellere vil bruge dine hænder og krop, så har jeg et forslag til et karrierevalg, du kan overveje. Du kan blive vinduespudser. Det lyder måske lidt kedeligt, men hør lige efter her. Det behøver det ikke at være. Jeg talte forleden med en 18-årig knægt, som har en masse energi, og som drømmer om at stå først på listen i Google, når du søger efter ’vinduespudser Frederiksberg’.

Han fortalte, at han er blevet oplært i faget på to måneder. Han fik ansættelse i et stort rengøringsfirma, og han er rigtig glad for sit arbejde. Hans ældre kollegaer har oplært ham, og han er nu klar til at komme ud til kunder alene.

Rene vinduer = glade folk

Det, som han fortalte, og som jeg synes, er spændende, er, at han egentlig ikke tænker på vinduespudsning som en sur tjans. Han tænker på, at han hjælper en masse mennesker til at blive glade, over at deres ruder er rene. Samtidigt tænker han på, at han lærer en masse om mennesker og om, hvordan han håndterer kunder. Som vinduespudser skal han være pålidelig, kunne holde en aftale og vække tillid, så kunderne vender tilbage til ham. Han tænker også på, at han lærer en masse om mennesker og deres liv, når han taler med dem, mens han gør deres vinduer rene – indvendigt. Se det synes, jeg er spændende. Han ser ikke på vinduespudsningen som sådan. Han ser på menneskene, han udfører et stykke arbejde for. Ligesom hans kollega, der udfører vinduespudsning på Østerbro.

Han fortalte mig også, at han skal vide en masse om de kemikalier, han bruger til dagligt i sit arbejde. Vi skal passe på miljøet, sagde han, og derfor er jeg meget opmærksom på, hvilke kemikalier jeg bruger. Det varierer alt efter opgaven. I nogle tilfælde kan han nøjes med at bruge almindeligt sæbe og lidt eddike. I andre tilfælde er han nødt til at bruge stærke kemikalier. De skal selvfølgelig ikke bare sprøjtes på en rude, men doseringen skal tilpasses til opgaven.
Han nævnte også, at der er forskel på at pudse vinduerne på en skole og på en fabrik. Børnene skal ikke udsættes for stærke kemikalier, så derfor må han finde løsninger, hvis vinduerne på skolen er meget beskidte.

På en fabrik kan det være nødvendigt at tage meget stærke midler i brug. Derfor planlægger han ofte at komme, lige inden fabrikken lukker ned for weekenden. Det gør han, så dampe fra kemikalierne kan forsvinde, inden de ansatte møder ind mandag morgen.

Hans drøm er at starte sin egen virksomhed. Han bruger sin fritid på at finde gode indgange til, hvordan han skal markedsføre den. Helt sikkert vil han gøre meget ud at tale om miljørigtig vinduespudsning. Og så vil han også gøre meget ud af holde aftaler, så tilliden til ham etableres og vokser med tiden. Det, mener han, er meget vigtigt. Hellere en kunde for lidt til at begynde med end for mange, så jeg ikke kan nå ud til alle kunderne, som jeg har lovet det. Han planlægger at starte sin virksomhed om et par år. Han er lige nu ved at undersøge mulighederne for et iværksætterlån, men vil gerne spare lidt op, inden han åbner sin virksomhed som vinduespudser på Frederiksberg.

Back to Top