Guitar og musik

Vi har en god musiklærer nede på skolen. Han er ret god til at holde de unge elevers opmærksomhed, selvom han underviser dem i musikhistorie. Det er ret imponerende. Min datter kom hjem i dag og spurgte, om jeg har nogle CD’er med Chopin.
Det var noget af en overraskelse. Hun plejer altid at rende op på sit værelse, når jeg sætter klassisk musik på. Så da hun spurgte, sagde jeg naturligvis, at ja, det har jeg, og at hun gerne må låne dem. Der er tre. Alle mine CD’er står i alfabetisk rækkefølge, så hun skulle bare ind og kigge under ”C”. De står lige efter Beethoven. (Jeg har 8 CD’er med Beethoven.)

Klassisk musik

Hun fandt CD’erne, hev dem ud fra reolen og løb op på sit værelse. Jeg kunne høre, at hun var ret glad for piano koncerten nr. 2 i F mol, – Larghetto. Den er altså også rørende. Et typisk stykke fra Chopin. For mig indeholder det alt: Romantik. Gråd. Elskov. Tab af en elsket person. Håb. Nysgerrighed. Ensomhed. Kraft. Mod. Dramatik. Skænderier. Spænding. Ja, stykket indeholder alle de følelser, som man har i sig som 15-årig. Så jeg undrer mig ikke over, at hun lyttede til det stykke musik flere gange.

Det, der virkeligt undrede mig, var, at hun nærmest begravede sig i musikken. Der blev virkeligt skruet helt op. På et tidspunkt måtte jeg gå op på hendes værelse og bede hende om at skrue lidt ned. Vi andre skal jo også være her. Så, jeg brasede ind på hendes værelse. Stik imod alle regler.

Nu handler det om den guitar

Jeg så, at hun lå med tårerne trillende ned ad kinderne. Hun havde lukket sine øjne. Hun smilede og nød musikken. Jeg lod hende være. Lod hende nyde musikken. Og satte en note til mig selv i min kalender, som hænger nede på køleskabsdøren: Husk at spørge, om vi skal have sat den begynderguitar til salg. Indtil i dag, har det kun handlet om rockmusik. Hun er ret dygtig til at spille guitar, men i dag. Ja, det gjorde virkeligt indtryk på mig. Hun har aldrig før rigtigt villet lytte til klassisk musik. Og så kom i dag. Hvor jeg har fundet hende grædende af glæde og betagelse. Er det ikke smukt. At opleve, at ens datter lige pludselig springer flere skridt foran en selv og nyder musik og liv? Lytter henført til de enkelte musikinstrumenter og forstår deres harmoni…

Er selv professionel pianist

Som koncertpianist tror jeg, at jeg ved, hvad hun går igennem. Som mor, ved jeg, hvad hun går igennem. Hun er forelsket. Måske i sin musiklærer. Det må hun ikke. Måske i en klassekammerat. Det håber jeg. Det må hun gerne. Og jeg skal nok hjælpe hende med at komme igennem det, hvis det er ulykkelig kærlighed. Hun skal have det godt. Hun skal have al min støtte. Hun skal vide, at uanset om det er et dumt svin, hun har forelsket sig i, så er jeg her. Og jeg vil gøre alt, for at hun ikke skal lide. Sådan er det. Og derfor får hun lov til at lytte lige så højt, hun vil til Chopin lige nu.

Back to Top