Forbandede hælspore

Har du nogensinde prøvet at lide under smerterne fra en hælspore? Jeg siger dig, det kan være meget pinefuldt. Det er som om der er et bundt nåle, der stikker dig i hælen. Sådan lige midt på hælen, der hvor du lægger vægten på foden, når du går eller løber. Og ja, en hælspore kan faktisk fremkaldes ved løb. Så hvis du løber meget, så skal du være opmærksom på det. Du skal sørge for, at du har rigtigt gode løbesko, som har en sål, der kan affjedre stødet i benet, som du giver det, for hvert skridt du løber. Nu siger jeg ikke, at alle mennesker, der løber, får en hælspore. Nogle har lettere ved at få sådan en. Andre kan klare mange flere kilometers løb, inden de overhovedet kan mærke, at de måske har lidt smerter ved hælen.

Hvad er en hælspore

Hvad er en hælspore egentlig, tænker du. Det korte svar er, at det er en inflammation i det væv og den sene der forbinder din hæl til tæerne. Det er ikke en inflammation i den sene, der forbinder din hæl til dit knæ. Den sene hedder Akillessenen og den sidder bag på hælen. Ikke under hælen. Mange mennesker blander de to sener sammen, og de tror ofte, at de har en hælspore, når det gør ondt i deres Akillessene eller bag på hælen.

Inflammationen under hælen kan føre til at der sætter sig kalk omkring vævet under hælen. Sådan lidt lige som et skjold, der skal forsøge at beskytte senen. Det er kalk, der senere kan fortolkes som en lille ekstra knogle, der ligner en spore. Den sidder bare under hælen. Ikke bag på den.

Fortvivl ikke

Men nu må du ikke fortvivle. Du bliver ikke en vanskabning af at have en hælspore. Du kan faktisk komme af med din hælspore. Det kræver noget selvdisciplin og nogle øvelser. Hvor lang tid det vil tage dig at komme af med hælsporen kommer naturligvis an på, hvor fremskreden tilstanden under din hæls knogle er. Fanger du smerten tidligt, så kan du i nogle tilfælde komme helt af med hælsporen.

Fysioterapeuten kan hjælpe

Det, du skal gøre, er, at kontakte en fysioterapeut, der ved noget om hælsporer. De findes. Og ja, nogle er så specialiserede i hælsporer, at de faktisk kan give dig øvelser, som du kan lave derhjemme. Om det skal ske online via internettet, eller om du hellere vil have, at fysioterapeuten viser dig, hvordan du skal gøre, er op til dig. Der er fordele ved begge metoder: Online giver dig muligheden for at lave øvelserne, når det passer dig. Ved fysisk fremmøde hos fysioterapeuten kan du få vished for, at du rent faktisk kan udføre øvelserne korrekt. Ulemperne: Der er ikke så mange. Men jeg vil da lige nævne, at hvis du vælger at behandle hælsporen via et online forløb, så skal du altså være parat til at bruge et lille kvarters tid hver dag. Det er her din selvdisciplin kan blive sat på prøve. Det er også her, at du kan komme til at trække behandlingsforløbet ud.

Back to Top