Ny energi fra solen

Da vi i begyndelsen af sidste år var færdige med at betale af på det banklån, vi optog i forbindelse med købet af vores hus, havde jeg glædet mig til, at vi fik en hel del mere luft i den daglige økonomi. Men min mand havde en anden plan, som jeg er helt sikker på er mere fornuftig på langt sigt, men jeg ærgrer mig nu alligevel over, at vi efter udløbet af banklånet ikke får ret mange flere penge mellem hænderne hver måned. Faktisk kan vi ende med at skulle tage et af de billige kviklån af og til for at klare det hele  🙁 det

Min mand havde nemlig fået den ide, at vi skulle investere i et solcelleanlæg på taget af vores hus. Han var vist blevet inspireret af en kollega, som havde fortalt ham om, hvor god en investering den slags er. Kollegaen havde, så vidt jeg har forstået, opnået at få et direkte overskud på sin investering allerede efter fem år.

Derfor gik min mand i gang med at regne ud, hvad der kunne betale sig for os. Han brugte oceaner af tid på at sætte sig ind i de skattemæssige regler, der er på området med hensyn til afskrivning og beskatning af den indtægt, man får ved at sælge den overskydende el-produktion til energiselskabet. Han havde også et møde med vores bank for at høre om betingelserne for at låne til investeringen.

I de uger, hvor han brugte det meste af sin fritid på beregninger, gik jeg og forestillede mig, hvordan det ville komme til at se ud med store solpaneler monteret på den sydvendte side af vores tag. Jeg kiggede meget på andre huse her i området, hvor der allerede var monteret solpaneler og måtte konstatere, at det i de fleste tilfælde ikke var så grimt, som jeg tidligere mente. Men i mine øjne skulle vi i hvert fald have tilstrækkeligt med paneler, så hele den sydvendte tagflade blev dækket, for i de tilfælde, hvor der kun er paneler på halvdelen eller trefjerdedele af taget, ser det faktisk ikke specielt charmerende ud.

Det nævnte jeg for min mand, og han fandt så ud af, at vi skulle have et 10 kW anlæg, hvis hele den sydvendte halvdel af taget skulle dækkes. Men det havde han heller ikke noget imod, for jo større anlæg, des hurtigere indtjening af investeringen, fortalte han mig.

Det endte så med, at vi besluttede os for at få sat de solceller op på taget, og min mand indhentede tilbud fra en leverandør. Vores udgift på tæt ved 150.000 kroner var nok lige i overkanten af, hvad vi havde forestillet os, men betingelserne for det lån, vi skulle optage i banken, var på grund af det generelle fald i renteniveauet så tilpas gunstige, at vi alligevel ville opnå noget mere luft i økonomien i forhold til de år, hvor vi har betalt af på det gamle banklån, der blev optaget i forbindelse med købet af vores hus.

Og nu et år efter igangsætningen af vores egen el-produktion kan vi se, at det på sigt bliver en virkelig god forretning for os, og jeg synes egentlig ikke, at solcellerne skæmmer huset ret meget.

Back to Top